Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A KöMaL 2006. májusi fizika feladatai

Kérjük, ha még nem tetted meg, olvasd el a versenykiírást.

Kedves Versenyzőnk!

A járvány miatt a saját és családtagjaid egészsége érdekében is kérjük, hogy minden megoldásodat az Elektronikus Munkafüzetben küldd be. Postára ne menj. Bizonytalan, hogy javítóink mikor tudják átvenni a papíron küldött megoldásokat, emiatt a postán küldött dolgozatok javítása elhúzódik — beleértve a februári feladatokra érkezett megoldásokat is.

Ha eddig nem tetted, tanuld meg a TeX rendszer használatát, amellyel honlapunkon közvetlenül megszerkesztheted és beküldheted a megoldásodat, vagy pedig használj szöveg- és képletszerkesztőt és a végeredményt — lehetőleg PDF-ben elmentve — töltsd fel.

A rendkívüli helyzetre tekintettel szkennelt vagy fényképezett kézírást is elfogadunk. Ügyelj arra, hogy a kép jól olvasható legyen, és a felbontás ne legyen se túl nagy, se túl alacsony. Ha fényképezel, érdemes több képet készíteni szórt (természetes) fénynél, és a legjobban sikerült képet használni. A képet fordítsd álló helyzetbe, a szélét vágd körbe, hogy csak a megoldás maradjon a képen, végül méretezd át. Egy A4-es lapot kb. 1400x2000 méretű JPEG képként érdemes feltölteni, így a fájl mérete sem lesz 1 megabájtnál nagyobb. Ezután töltsd fel a megoldásod.

Fényképek feldolgozására sokféle képmanipuláló programot és telefonos applikációt használhatsz (GIMP, Google Photo, Snapseed stb.).


Feladat típusok elrejtése/megmutatása:


M-jelű feladatok

A beküldési határidő 2006. június 12-én LEJÁRT.


M. 270. Vashuzal és vörösrézhuzal felhasználásával készítsünk termoelemet! Érzékeny mérőműszer segítségével vegyük fel a feszültség-hőmérséklet diagramot, majd mérjük meg a termoelemmel kezünk bőrfelületének hőmérsékletét!

Közli: Bakonyi Gábor, Budapest

(6 pont)

statisztika


P-jelű feladatok

A beküldési határidő 2006. június 12-én LEJÁRT.


P. 3894. Egy autó éppen a lakott területen megengedett 50 km/h sebességgel haladt, amikor előtte hirtelen egy gyermek lépett az úttestre. Az autó vezetője rögtön fékezni kezdett, és szerencsére éppen az úttesten levő gyermek előtt állt meg. Mekkora sebességgel ütötte volna el az autó a gyermeket, ha kezdeti sebessége nem 50, hanem 70 km/h lett volna?

Közli: Major János, Stuttgart, Németország

(3 pont)

statisztika


P. 3895. Jobbmenetes csavar képét először homályos üvegernyőre vetítjük.

a) Bal- vagy jobbmenetes a csavar kivetített képe?

b) Milyen a kép az üvegernyő másik oldaláról nézve?

Jay Orear (USA, California) feladata

(3 pont)

statisztika


P. 3896. Álló helyzetből induló autó körpályán mozogva egyenletesen növeli sebességének nagyságát. Egy negyedkör megtétele után mekkora szöget zár be gyorsulásának iránya a sugárral?

Közli: Zsigri Ferenc, Budapest

(4 pont)

statisztika


P. 3897. Az ábra szerinti helyzetből egyszerre indul el két proton v kezdősebességgel. Mekkora lesz a protonok közötti minimális távolság?

Adatok: v=106 m/s, d=10-9 m, \alpha=30o.

Szegedi Ervin feladata

(4 pont)

statisztika


P. 3898. Függőleges tengely körül könnyen forgatható, vízszintes síkú, m=0,6 kg tömegű, R=10 cm sugarú korong lapján sugarára illeszkedő, elhanyagolható tömegű síklap van rögzítve. A síklapra merőlegesen vízszintes sebességgel érkező m1=20 g tömegű lövedék a tengelytől r=8 cm-re az akadálynak ütközik, aminek következtében a korong \omega=20 s-1 nagyságú szögsebességgel forogni kezd. Mekkora volt a becsapódó lövedék sebessége, ha

a) az akadályban megakadt;

b) az akadályról tökéletesen rugalmasan visszapattant?

Közli: Holics László, Budapest

(5 pont)

statisztika


P. 3899. Ideális gáz az ábrán látható körfolyamatot végzi. Az X állapotban TX=373 K, VX=5 dm3. A Z állapotban VZ=12 dm3, TZ=273 K. A Z\toX folyamat melyik állapotában lesz a gáz nyomása éppen akkora, mint az Y állapotban?

Közli: Légrádi Imre, Sopron

(4 pont)

statisztika


P. 3900. Egy T0 hőmérsékletű testet a T_{1}, T_{2},\ldots, T_{n-1} hőmérsékletű hőtartályokon keresztül visszük át a Tn=T0 hőmérsékletű hőtartályba. Mutassuk meg, hogy teljesül a


\sum_{i=1}^{n}\frac{Q_{i}}{T_{i}}\le 0

Clausius-féle egyenlőtlenség, ahol Qi a test által a Ti hőmérsékletű hőtartályból felvett hő. Feltételezzük, hogy a test térfogata nem változhat meg.

Közli: Gálfi László, Budapest

(5 pont)

statisztika


P. 3901. Síkkondenzátor kapacitása 70 pF, lemezeinek töltése +8,0.10-7 C, illetve -3,2.10-7 C. Mekkora a lemezek közti feszültség?

Közli: Kotek László, Pécs

(4 pont)

statisztika


P. 3902. Hányad részére csökkenne a merülőforraló teljesítménye, ha egy ideális diódával sorba kapcsolva kötnénk a 230 V, 50 Hz-es hálózatra? Mennyi lenne ekkor a merülőforralóra jutó feszültség effektív értéke?

Hányad része ez a feszültség csúcsértékének?

Közli: Radnai Gyula, Budapest

(4 pont)

statisztika


P. 3903. Hányszorosa lehet az alumíniumból kiváltott fotoelektronok impulzusa a beeső foton impulzusának?

Közli: Varga István, Békéscsaba

(5 pont)

statisztika


A fizika gyakorlatok és feladatok megoldásait többféleképpen is beküldheted.

  • Megszerkesztheted vagy feltöltheted az Elektronikus munkafüzetben;
  • Elküldheted postán a szerkesztőség címére:
    KöMaL Szerkesztőség
    Budapest 112, Pf. 32.  1518.

(Az interneten keresztül történő beküldésről olvasd el tájékoztatónkat)