Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A KöMaL 2011. szeptemberi fizika feladatai

Kérjük, ha még nem tetted meg, olvasd el a versenykiírást.

Kedves Versenyzőnk!

A járvány miatt a saját és családtagjaid egészsége érdekében is kérjük, hogy minden megoldásodat az Elektronikus Munkafüzetben küldd be. Postára ne menj. Bizonytalan, hogy javítóink mikor tudják átvenni a papíron küldött megoldásokat, emiatt a postán küldött dolgozatok javítása elhúzódik — beleértve a februári feladatokra érkezett megoldásokat is.

Ha eddig nem tetted, tanuld meg a TeX rendszer használatát, amellyel honlapunkon közvetlenül megszerkesztheted és beküldheted a megoldásodat, vagy pedig használj szöveg- és képletszerkesztőt és a végeredményt — lehetőleg PDF-ben elmentve — töltsd fel.

A rendkívüli helyzetre tekintettel szkennelt vagy fényképezett kézírást is elfogadunk. Ügyelj arra, hogy a kép jól olvasható legyen, és a felbontás ne legyen se túl nagy, se túl alacsony. Ha fényképezel, érdemes több képet készíteni szórt (természetes) fénynél, és a legjobban sikerült képet használni. A képet fordítsd álló helyzetbe, a szélét vágd körbe, hogy csak a megoldás maradjon a képen, végül méretezd át. Egy A4-es lapot kb. 1400x2000 méretű JPEG képként érdemes feltölteni, így a fájl mérete sem lesz 1 megabájtnál nagyobb. Ezután töltsd fel a megoldásod.

Fényképek feldolgozására sokféle képmanipuláló programot és telefonos applikációt használhatsz (GIMP, Google Photo, Snapseed stb.).


Feladat típusok elrejtése/megmutatása:


M-jelű feladatok

A beküldési határidő 2011. október 10-én LEJÁRT.


M. 316. Mérjük meg, hogyan függ egy egyenáramú játékmotor fordulatszáma a rákapcsolt feszültségtől! (A fordulatszámot például házi készítésű stroboszkóppal is mérhetjük.)

Lánczos Kornél fizikaverseny, Székesfehérvár

(6 pont)

statisztika


P-jelű feladatok

A beküldési határidő 2011. október 10-én LEJÁRT.


P. 4359. Az ábra egy bányalift sebesség--idő grafikonját ábrázolja. Milyen mélyre megy le a lift?

,,Keresd a megoldást!''\fizikaverseny, Szeged

(3 pont)

megoldás, statisztika


P. 4360. Mit tapasztal a Holdon levő megfigyelő, ha a Föld felszínéről holdfogyatkozást látunk?

Hatvani István fizikaverseny, Debrecen

(3 pont)

megoldás, statisztika


P. 4361. Egy személygépkocsi a külvárosi forgalomban 45~\frac{\rm km}{\rm h} sebességgel haladt, amikor egy meggondolatlan gyalogos a járdáról elé lépett. Hirtelen fékezéssel elkerülte az ütközést, fékútja 6,25 m volt.

a) A mellette lévő sávban haladó autó csak 9 m hosszú úton tudott megállni. Mekkora volt ennek a sebessége, ha gyorsulásaik megegyeztek?

b) Mekkora volt az autók fékezési ideje külön-külön?

c) Mekkora a kezdeti mozgási energiájuk aránya, ha a tömegük egyenlő?

Öveges József országos fizikaverseny, Tata

(4 pont)

megoldás, statisztika


P. 4362. A vízcsapból gyengén folydogáló vízsugár átmérője a csaptól 10 centiméterre 2 milliméter. Mennyi idő alatt tölti meg a vízsugár a félliteres korsót?

Lánczos Kornél fizikaverseny, Székesfehérvár

(4 pont)

megoldás, statisztika


P. 4363. Egyszerű (keringető szivattyú nélküli) fűtési rendszer lehet a következő: A víz zárt áramlását lehetővé téve, a pincében elhelyezett kazánt két cső kapcsolja a fent található radiátorhoz. Az egyik cső a kazán alsó kivezető csövét a radiátor alsó kivezető csövével köti össze, a másik cső pedig a felső kivezető csövek összekötésére szolgál. Mitől és merre indul meg a víz áramlása, ha befűtünk a kazánba?

Öveges József emlékverseny, Tata

(3 pont)

megoldás, statisztika


P. 4364. Egy vörösréz és egy alumínium rúd nyúlik ki a falból az ábra szerint. 20 oC-on a rézrúd hossza 2 m, az alumínium rúdé 1 m, a köztük levő hézag 1,3 mm.

a) Mekkora hőmérsékleten záródik a hézag?

b) Mekkora a hézag 0 oC-on?

Tornyai Sándor fizikaverseny, Hódmezővásárhely

(4 pont)

megoldás, statisztika


P. 4365. Egy tartályban 5.105 Pa nyomású, 350 K hőmérsékletű levegő van. A levegőt 1000 J munkával, állandó nyomáson, eredeti térfogatának 4/5 részére nyomjuk össze.

a) Mekkora hőmérsékletű lesz a levegő?

b) Mekkora a levegő belső energiájának megváltozása?

c) Mekkora az összenyomott levegő sűrűsége?

Nagy László fizikaverseny, Kazincbarcika

(4 pont)

megoldás, statisztika


P. 4366. Egy henger alakú alumíniumedény alapjának területe 78,5 cm2. Benne a kezdetben 18 oC hőmérsékletű vízoszlop magassága 15 cm. Az edény és a víz hőmérsékletét 48 oC-ra emeljük.

a) Növekszik vagy csökken a henger aljára ható hidrosztatikai nyomás? Hány százalékos a változás?

b) Növekszik vagy csökken a víznek az edény aljához viszonyított helyzeti (magassági) energiája? Hány százalékos a változás?

(A víz párolgásától tekintsünk el!)

Mikola Sándor országos fizikaverseny, Sopron

(5 pont)

megoldás, statisztika


P. 4367. 1,0 dm2 alapterületű, jó hővezető anyagból készült hengeres edényt könnyen mozgó, légmentesen tömített, elhanyagolható tömegű dugattyú zár le. A hengerben, a dugattyú alatt 2 ml szobahőmérsékletű víz és nagyon kevés levegő van. Az edényt 100 oC-os folyadékba merítjük, és hosszan ott tartjuk.

Mi történik? Milyen magasan állapodik meg a hengert záró dugattyú?

Károly Ireneusz fizikaverseny, Budapest

(5 pont)

megoldás, statisztika


P. 4368. Elhanyagolható belső ellenállású, 220 V-os áramforrásra sorba kötünk egy 1 k\Omega-os és egy 4 k\Omega-os fogyasztót. Egy hagyományos forgótekercses műszerrel a 4 k\Omega-os fogyasztó sarkain 147 V-os feszültséget mérnek. Mekkora feszültséget mutatna ez a műszer a másik fogyasztó sarkain?

Mátrai Tibor fizikaverseny, Eger

(4 pont)

megoldás, statisztika


P. 4369. Egy pontszerű fényforrás az f fókusztávolságú gyűjtőlencse optikai tengelyével párhuzamosan, attól f/4 távolságra mozog. Milyen távol van a lencsétől abban a pillanatban, amikor a képe sebességének nagysága egyenlő a fényforrás sebességének nagyságával?

Budó Ágoston fizikaverseny, Szeged

(6 pont)

megoldás, statisztika


A fizika gyakorlatok és feladatok megoldásait többféleképpen is beküldheted.

  • Megszerkesztheted vagy feltöltheted az Elektronikus munkafüzetben;
  • Elküldheted postán a szerkesztőség címére:
    KöMaL Szerkesztőség
    Budapest 112, Pf. 32.  1518.

(Az interneten keresztül történő beküldésről olvasd el tájékoztatónkat)