Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A KöMaL 2011. decemberi fizika feladatai

Kérjük, ha még nem tetted meg, olvasd el a versenykiírást.

Kedves Versenyzőnk!

A járvány miatt a saját és családtagjaid egészsége érdekében is kérjük, hogy minden megoldásodat az Elektronikus Munkafüzetben küldd be. Postára ne menj. Bizonytalan, hogy javítóink mikor tudják átvenni a papíron küldött megoldásokat, emiatt a postán küldött dolgozatok javítása elhúzódik — beleértve a februári feladatokra érkezett megoldásokat is.

Ha eddig nem tetted, tanuld meg a TeX rendszer használatát, amellyel honlapunkon közvetlenül megszerkesztheted és beküldheted a megoldásodat, vagy pedig használj szöveg- és képletszerkesztőt és a végeredményt — lehetőleg PDF-ben elmentve — töltsd fel.

A rendkívüli helyzetre tekintettel szkennelt vagy fényképezett kézírást is elfogadunk. Ügyelj arra, hogy a kép jól olvasható legyen, és a felbontás ne legyen se túl nagy, se túl alacsony. Ha fényképezel, érdemes több képet készíteni szórt (természetes) fénynél, és a legjobban sikerült képet használni. A képet fordítsd álló helyzetbe, a szélét vágd körbe, hogy csak a megoldás maradjon a képen, végül méretezd át. Egy A4-es lapot kb. 1400x2000 méretű JPEG képként érdemes feltölteni, így a fájl mérete sem lesz 1 megabájtnál nagyobb. Ezután töltsd fel a megoldásod.

Fényképek feldolgozására sokféle képmanipuláló programot és telefonos applikációt használhatsz (GIMP, Google Photo, Snapseed stb.).


Feladat típusok elrejtése/megmutatása:


M-jelű feladatok

A beküldési határidő 2012. január 10-én LEJÁRT.


M. 319. Készítsük el konyhasó 5, 10 és 15 tömegszázalékos vizes oldatát! Hűtsük le (pl. mélyhűtőben) az oldatot, és vizsgáljuk meg, milyen hőmérsékleten indul el a fagyás!

Közli: Homoki-Nagy Olga, Monor

(6 pont)

statisztika


P-jelű feladatok

A beküldési határidő 2012. február 10-én LEJÁRT.


P. 4391. Egy kutya 40 m távolságra van a gazdájától. Ha egymás felé indulnak, 10 másodperc múlva találkoznak. Ha azonos irányba indulnak, akkor a kutya 20 másodperc múlva éri utol a gazdáját. Határozzuk meg a kutya és a gazda sebességét! Tételezzük fel, hogy mindkettejük mozgása egyenes vonalú, egyenletes mozgás.

Cornides István verseny, Révkomárom (Szlovákia)

(3 pont)

megoldás, statisztika


P. 4392. Egy függőleges, hosszú rézcső rugós erőmérőn lóg. A csőbe egy kisméretű, rúd alakú mágnest helyezünk, amely úgy esik át a csövön, hogy nem érinti a cső falát. Megváltozik-e az erőmérő jelzése?

Bay Zoltán fizikaverseny, Sarkad

(4 pont)

megoldás, statisztika


P. 4393. Az 1984-es olimpián a tízpróba győztese a brit Daley Thompson volt, aki már 1980-ban is nyert az olimpián. 100 méteres síkfutásban 10,45 másodperc, rúdugrásban 5 m volt az eredménye. Melyik esetben volt nagyobb az atléta mechanikai energiája?

Közli: Szabó Gergő, Heves

(4 pont)

megoldás, statisztika


P. 4394. Vízszintes felületen lévő, rögzített hasábból egy félhenger alakú rész hiányzik. A hengeres rész legfelső pontjából egy m tömegű, kisméretű testet engedünk el. (A súrlódás elhanyagolható.)

a) Mekkora erővel nyomja a kis test a hasábot a pálya legmélyebb pontján?

b) Ha a hasáb súrlódásmentesen csúszhat a vízszintes felületen, akkor a kis test 3{,}5\,mg erővel nyomja a hasábot a pálya legmélyebb pontján. Hányszor nagyobb tömegű a hasáb, mint a kis test?

Közli: Kotek László, Pécs

(5 pont)

megoldás, statisztika


P. 4395. Egy tartályban 400 Pa túlnyomású hidrogéngáz van. Ha a tartály falán levő kicsiny (néhány milliméter átmérőjű) szelepet nyitjuk, a hidrogén 100 m/s kezdősebességgel kezd kiáramlani a tartályból.

Mekkora a hidrogén hőmérséklete? (A külső légnyomás 1 bar.)

Közli: Péntek Tamás, Szolnok

(4 pont)

megoldás, statisztika


P. 4396. Adott n számú, U0 elektromotoros erejű, Rb belső ellenállású galvánelem. Határozzuk meg a galvánelemek által leadható legnagyobb teljesítményt, ha telepet készítünk belőlük

a) az egyes elemek sorba kapcsolásával;

b) az egyes elemek párhuzamos kapcsolásával!

Közli: Simon Ferenc, Zalaegerszeg

(4 pont)

megoldás, statisztika


P. 4397. Kánikulai újsághír: ,,A nyári időszakban megnyúlnak a távvezetékek, csökken a rajtuk keresztül továbbítható villamos energia mennyisége.'' Vizsgáljuk meg, mennyi az igazság ebben az újsághírben!

Közli: Radnai Gyula, Budapest

(4 pont)

megoldás, statisztika


P. 4398. Egy 36 mH-s és egy vele ellentétes tekercselésű ismeretlen induktivitású tekercset sorba kapcsolunk. A tekercsek közötti csatolási tényező k =
M/\sqrt{L_1L_2}=0{,}75.

Mekkora legyen a másik tekercs induktivitása, ha azt akarjuk, hogy az áramerősség a legnagyobb legyen? (Lásd az 557. oldalon található cikket!)

Közli: Szász Krisztián, Budapest

(5 pont)

megoldás, statisztika


P. 4399. Egy üveglencse a tőle 40 cm-re, tengelyéhez közel lévő, 2 cm nagyságú tárgyról 2 cm nagyságú képet alkot. Mekkora és milyen képet alkot lencsénk a tárgyról, ha változatlan elrendezés mellett a tárgyat a lencsével együtt vízbe merítjük? A lencse anyagának törésmutatója 1,50; a vízé 1,33.

Közli: Szombathy Miklós, Eger

(4 pont)

megoldás, statisztika


P. 4400. William Ramsay brit vegyész 1895-ben vette észre, hogy a kleveit nevű, urántartalmú ásványból felszabaduló gáz optikai színképének egyik vonala megegyezik a Nap színképében észlelhető \mathrm{D}_{3} vonallal. Melyik gázt találta meg így Ramsay? Hogyan keletkezett az ásványból ez a gáz?

Közli: Simon Péter, Pécs

(3 pont)

megoldás, statisztika


P. 4401. Vékonyfalú, egyforma csövekből és hozzájuk képest elhanyagolható tömegű, téglalap alakú lemezekből magas tornyot építünk az ábrán látható módon. Mi történik, ha az egyik alsó lemezt vízszintesen, a csövek tengelyére merőleges irányban

a) 2 cm-rel;

b) 6 cm-rel lendületesen elhúzzuk?

(A tapadási súrlódás elegendően nagy ahhoz, hogy a csövek ne csússzanak meg.)

Közli: Vigh Máté, Pécs

(6 pont)

megoldás, statisztika


A fizika gyakorlatok és feladatok megoldásait többféleképpen is beküldheted.

  • Megszerkesztheted vagy feltöltheted az Elektronikus munkafüzetben;
  • Elküldheted postán a szerkesztőség címére:
    KöMaL Szerkesztőség
    Budapest 112, Pf. 32.  1518.

(Az interneten keresztül történő beküldésről olvasd el tájékoztatónkat)