Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A KöMaL 2013. szeptemberi fizika feladatai

Kérjük, ha még nem tetted meg, olvasd el a versenykiírást.

Kedves Versenyzőnk!

A járvány miatt a saját és családtagjaid egészsége érdekében is kérjük, hogy minden megoldásodat az Elektronikus Munkafüzetben küldd be. Postára ne menj. Bizonytalan, hogy javítóink mikor tudják átvenni a papíron küldött megoldásokat, emiatt a postán küldött dolgozatok javítása elhúzódik — beleértve a februári feladatokra érkezett megoldásokat is.

Ha eddig nem tetted, tanuld meg a TeX rendszer használatát, amellyel honlapunkon közvetlenül megszerkesztheted és beküldheted a megoldásodat, vagy pedig használj szöveg- és képletszerkesztőt és a végeredményt — lehetőleg PDF-ben elmentve — töltsd fel.

A rendkívüli helyzetre tekintettel szkennelt vagy fényképezett kézírást is elfogadunk. Ügyelj arra, hogy a kép jól olvasható legyen, és a felbontás ne legyen se túl nagy, se túl alacsony. Ha fényképezel, érdemes több képet készíteni szórt (természetes) fénynél, és a legjobban sikerült képet használni. A képet fordítsd álló helyzetbe, a szélét vágd körbe, hogy csak a megoldás maradjon a képen, végül méretezd át. Egy A4-es lapot kb. 1400x2000 méretű JPEG képként érdemes feltölteni, így a fájl mérete sem lesz 1 megabájtnál nagyobb. Ezután töltsd fel a megoldásod.

Fényképek feldolgozására sokféle képmanipuláló programot és telefonos applikációt használhatsz (GIMP, Google Photo, Snapseed stb.).


Feladat típusok elrejtése/megmutatása:


M-jelű feladatok

A beküldési határidő 2013. október 10-én LEJÁRT.


M. 334. Vegyünk egy csupa egyforma szemből álló láncot, és helyezzük el az asztalon úgy, hogy egy része lelógjon az asztal szélén. Mikor kezd el lecsúszni az egész lánc az asztalról? Ennek alapján adjunk becslést a lánc és az asztal közötti tapadási súrlódási együttható nagyságára! Becslésünket ellenőrizzük más mérési módszerrel is!

Károly Ireneusz verseny, Esztergom

(6 pont)

statisztika


P-jelű feladatok

A beküldési határidő 2013. október 10-én LEJÁRT.


P. 4551. Vízszintes helyzetű, mindkét végén zárt, 1 méter hosszú cső közepén elhanyagolható tömegű, súrlódásmentesen mozgó dugattyú van. A bal oldali rész oxigéngázt, a jobb oldali rész negyedannyi tömegű és azonos hőmérsékletű hidrogéngázt tartalmaz. Hol van a dugattyú egyensúlyi helyzete?

Hatvani István fizikaverseny, Debrecen

(3 pont)

megoldás, statisztika


P. 4552. Egy csónakban ülő horgász a tóba ejti a pipáját. Az így létrejövő vízszintváltozás nagysága ugyanakkora, mint amikor a pipát a partról ejti a tóba. Mekkora a pipa sűrűsége?

Öveges József emlékverseny, Tata

(4 pont)

megoldás, statisztika


P. 4553. Egy hőlégballon működését szeretnénk modellezni egy kis mécses és egy könnyű műanyagzsák felhasználásával. Adjunk becslést a felemelkedő zsák minimális térfogatára egy 20 oC-os szobában, ha a zsákban a levegő átlagos hőmérséklete 80 oC, a mécses, a zsák és a szerelvények tömege pedig összesen 12 gramm.

Lánczos Kornél fizikaverseny, Székesfehérvár

(4 pont)

megoldás, statisztika


P. 4554. Két asztal áll szorosan egymás mellett. Mennyi munkát végez az a személy, aki az egyik asztalon levő lapos csomagot a másikra áthúzza? A csomag és az asztallapok közötti súrlódási együtthatók különbözőek.

Adatok: m=18 kg; \ell=0,8 m; \mu1=0,1; \mu2=0,4. (A csomag súlya egyenletesen oszlik el az asztalokkal érintkező felületek mentén.)

Jedlik Ányos fizikaverseny, Nyíregyháza

(4 pont)

megoldás, statisztika


P. 4555. Egy 4 méter hosszú, 1,2 kg tömegű lánc kicsire összetekerve nyugszik a 2 méter mély tó fenekén. Legalább mekkora mechanikai munkavégzés árán sikerül egyik végénél fogva, függőlegesen mozgatva, teljesen kihúzni a láncot a vízből? A lánc anyagának sűrűsége 3000 kg/m3.

Vermes Miklós fizikaverseny, Sopron

(4 pont)

megoldás, statisztika


P. 4556. Egy m1=2 kg és egy m2=3 kg tömegű, könnyen gördülő kiskocsi között D=240 N/m direkciós erejű csavarrugót vékony fonál tart megfeszítve. A rugó összenyomódása \Delta\ell=15 cm. A két kocsi v=2 m/s sebességgel halad. Mekkora sebességgel haladnak a kocsik a fonál elszakadása után?

Mikola Sándor fizikaverseny, Gyöngyös

(4 pont)

megoldás, statisztika


P. 4557. Az ábrán látható rugó végére egy 0,6 kg tömegű vashenger van kötve, a vashenger aljára pedig egy 0,2 kg tömegű, korong alakú mágnes tapad. A 64 N/m direkciós erejű rugó kezdetben nyújtatlan, majd ebből a helyzetből a rendszert magára hagyjuk. A rezgés során a mágnes nem esik le a vashengerről.

a) Mekkora a rezgés periódusideje?

b) Mekkora a mágnes legnagyobb sebessége?

c) Legalább mekkora a mágnes és a vashenger közötti vonzóerő?

Wigner Jenő fizikaverseny, Békéscsaba

(4 pont)

megoldás, statisztika


P. 4558. Egy dugattyúval ellátott edényben víz és annak telített gőze van 370 oC hőmérsékleten. A víz és a gőz együttes tömege 2 kg. Kezdetben a víz és a gőz együttes térfogata 8 dm3.

a) Mennyi ebből a gőz térfogata?

b) A dugattyút beljebb tolva - a hőmérsékletet állandó értéken tartva - a térfogatot 5 dm3-re csökkentjük. Mennyi lesz az új gőztérfogat?

c) Hány molekulával van most kevesebb a gőztérben, mint korábban?

Bay Zoltán fizikaverseny, Békéscsaba

(4 pont)

megoldás, statisztika


P. 4559. Az 5 cm3 normál állapotú levegőt tartalmazó töltőtoll-dozimétert, amelynek kapacitása 1 pF, töltsük fel 1000 V-ra. Mennyi az elnyelt dózis, ha a besugárzás után a feszültség 900 V-ra csökken? A levegő átlagos ionizációs energiája 6,88 aJ, sűrűségét vegyük 1,3 kg/m3-nek.

Szilárd Leó nukleáris verseny, Paks

(4 pont)

megoldás, statisztika


P. 4560. Gyapjas mamut csontokat találtak Észak-Amerikában. A legfiatalabb csontok C-14 aktivitása egy ma élő állat csontjaiban lévő aktivitás 21%-a. Hány évvel ezelőtt tűntek el a gyapjas mamutok Észak-Amerikából?

Tornyai Sándor fizikaverseny, Hódmezővásárhely

(4 pont)

megoldás, statisztika


A fizika gyakorlatok és feladatok megoldásait többféleképpen is beküldheted.

  • Megszerkesztheted vagy feltöltheted az Elektronikus munkafüzetben;
  • Elküldheted postán a szerkesztőség címére:
    KöMaL Szerkesztőség
    Budapest 112, Pf. 32.  1518.

(Az interneten keresztül történő beküldésről olvasd el tájékoztatónkat)