Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A KöMaL 2013. októberi fizika feladatai

Kérjük, ha még nem tetted meg, olvasd el a versenykiírást.

Kedves Versenyzőnk!

A járvány miatt a saját és családtagjaid egészsége érdekében is kérjük, hogy minden megoldásodat az Elektronikus Munkafüzetben küldd be. Postára ne menj. Bizonytalan, hogy javítóink mikor tudják átvenni a papíron küldött megoldásokat, emiatt a postán küldött dolgozatok javítása elhúzódik — beleértve a februári feladatokra érkezett megoldásokat is.

Ha eddig nem tetted, tanuld meg a TeX rendszer használatát, amellyel honlapunkon közvetlenül megszerkesztheted és beküldheted a megoldásodat, vagy pedig használj szöveg- és képletszerkesztőt és a végeredményt — lehetőleg PDF-ben elmentve — töltsd fel.

A rendkívüli helyzetre tekintettel szkennelt vagy fényképezett kézírást is elfogadunk. Ügyelj arra, hogy a kép jól olvasható legyen, és a felbontás ne legyen se túl nagy, se túl alacsony. Ha fényképezel, érdemes több képet készíteni szórt (természetes) fénynél, és a legjobban sikerült képet használni. A képet fordítsd álló helyzetbe, a szélét vágd körbe, hogy csak a megoldás maradjon a képen, végül méretezd át. Egy A4-es lapot kb. 1400x2000 méretű JPEG képként érdemes feltölteni, így a fájl mérete sem lesz 1 megabájtnál nagyobb. Ezután töltsd fel a megoldásod.

Fényképek feldolgozására sokféle képmanipuláló programot és telefonos applikációt használhatsz (GIMP, Google Photo, Snapseed stb.).


Feladat típusok elrejtése/megmutatása:


M-jelű feladatok

A beküldési határidő 2013. november 11-én LEJÁRT.


M. 335. Mérjük meg, hogyan függ az ételecet párolgási sebessége az ecet hőmérsékletétől!

Közli: Homoki-Nagy Olga, Monor

(6 pont)

statisztika


P-jelű feladatok

A beküldési határidő 2013. november 11-én LEJÁRT.


P. 4561. Egy acél csapágygolyó tömegét 1% pontossággal, átmérőjét 3% pontossággal tudjuk megmérni. Milyen pontossággal következtethetünk a mért adatokból annak az acélnak a sűrűségére, amelyből a csapágygolyó készült?

Közli: Radnai Gyula, Budapest

(3 pont)

megoldás, statisztika


P. 4562. 600 darab téglát szeretnénk adott távolságra elvinni. Ha egyidejűleg n darab téglát viszünk, akkor a sebességünk


v_n=\frac{v_0}{1+\frac{n^2}{5}}.

A leghamarabb szeretnénk végezni a munkával. Hányasával vigyük a téglákat?

Közli: Simon Péter, Pécs

(4 pont)

megoldás, statisztika


P. 4563. A budapesti Gellért-hegyre gőzsiklót akarnak építeni. A hegy csúcsa 84 m-rel fekszik magasabban a hegy lábánál. Az egyenes lejtőjű pálya egész hosszúsága 140 m. Fel- és lefelé két egyenlő súlyú kocsi közlekedik, melyek egy drótkötél közvetítésével egy csigán függenek. Egy-egy kocsiban 40 ember fér el. Legnagyobb terhet akkor visz a sikló, mikor a fölfelé menő kocsi teljesen megtelt, a lefelé menő pedig üres. Mindegyik kocsi tömege 50 mázsa. Egy ember átlagos tömege 70 kg. A vassíneken a gördülési súrlódási együttható 0,005. Számítsuk ki, hogy hány lóerős gőzgépre van szükségünk, ha egy menet 1 percig tart. (A kötél merevségét és súlyát, a csiga tehetetlenségi nyomatékát, a levegő ellenállását ezen közelítő számításnál elhanyagoljuk.)

Mikola Sándor (1871-1945) feladata

(4 pont)

megoldás, statisztika


P. 4564. Tudjuk, hogy a légnyomás 5,5 km magasan fele, 11 km magasan pedig negyede a tengerszinten szokásos 105 Pa nyomásnak. Mekkora a levegő sűrűsége a 3000 méter magas hegycsúcson, -20oC-os hidegben?

Mátrai Tibor fizikaverseny, Eger

(4 pont)

megoldás, statisztika


P. 4565. A v0 kezdősebességgel elhajított test légüres térben (pl. a Holdon) parabolapályán mozog. Milyen messze van ennek a parabolának a fókuszpontja az elhajítás helyétől? Hány fokos hajítási szög esetén van a fókuszpont az elhajítás helyével azonos magasságban?

Tornyos Tivadar Eörs (Budapest) feladata nyomán

(5 pont)

megoldás, statisztika


P. 4566. Vízszintes, érdes talajon R=5 m sugarú körpályán halad egy m=12 kg tömegű autómodell, amely nyugalomból indulva egy ideig állandó, a0=2 m/s2 nagyságú pályamenti gyorsulással mozog, majd amikor a gyorsulása éppen 2a0 nagyságú lesz, egyenletesen folytatja útját a körpályán.

a) Az indulástól számítva mennyi idő múlva ér újra abba a pontba, ahonnan elindult?

b) Mekkera a maximális tapadási súrlódási erő?

Közli: Holics László, Budapest

(5 pont)

megoldás, statisztika


P. 4567. Vékonyfalú akváriumban, a faltól 12 cm-re pihen egy jól megvilágított aranyhal. Szeretnénk ötszörös nagyítású képét kivetíteni egy 10 dioptriás lencsével. Hová tegyük a lencsét és a képet felfogó ernyőt? (A víz törésmutatója 1,33.)

Közli: Szombathy Miklós, Eger

(4 pont)

megoldás, statisztika


P. 4568. Egy fekete dobozban egy R ellenállás és egy C kapacitású kondenzátor van párhuzamosan kapcsolva. Valaki azt állítja, hogy ez az elrendezés bármely adott frekvencián megkülönböztethetetlen attól a fekete doboztól, amelyben alkalmasan választott kondenzátort és ellenállást sorosan kapcsoltak. Igaza van-e?

Közli: Gnädig Péter, Vácduka

(4 pont)

megoldás, statisztika


P. 4569. R sugarú, belül üres, szigetelő gömböt Q töltéssel egyenletesen feltöltünk. A gömbön egy kis lyuk van. Mekkora a térerősség a lyuk középpontjában?

Közli: Vigh Máté, Budapest

(5 pont)

megoldás, statisztika


P. 4570. Az 1942-ben megépült atomreaktor aktív zónáját Enrico Fermi homogén urán-grafit rendszernek gondolta, amelyben az urán és a grafit por alakban egyenletesen lenne elkeverve. Szilárd Leó inhomogén elrendezést javasolt. Ennek alapján gömböket készítettek a fém uránból, amelyeket grafittéglákkal vettek körül. Minden azóta épült atomreaktor inhomogén elrendezésű. Miért?

Szilárd Leó fizikaverseny, Paks

(4 pont)

megoldás, statisztika


P. 4571. Az ábrán látható lejtő magassága 30 cm, alapja 40 cm. Csúszásmentesen gördül le róla egy, a lejtővel megegyező tömegű, tömör, homogén henger. Legalább mekkora a taspadási súrlódási tényező a lejtő és a vízszintes talaj között, ha a lejtő nem csúszik meg?

Varga István (1952-2007) feladata

(6 pont)

megoldás, statisztika


A fizika gyakorlatok és feladatok megoldásait többféleképpen is beküldheted.

  • Megszerkesztheted vagy feltöltheted az Elektronikus munkafüzetben;
  • Elküldheted postán a szerkesztőség címére:
    KöMaL Szerkesztőség
    Budapest 112, Pf. 32.  1518.

(Az interneten keresztül történő beküldésről olvasd el tájékoztatónkat)