A P. 4529. feladat (2013. április) |
P. 4529. A kávé a csészében fekete, a habja viszont fehér vagy krémszínű. Miért?
Észtországi feladat
(3 pont)
A beküldési határidő 2013. május 10-én LEJÁRT.
Megoldásvázlat. A kávészemcsékből főzés közben jelentős mennyiségű anyag oldódik be a forró vízbe. Ezért lesz a kávé finom, zamatos és fekete. A csészében levő kávé színét a folyadékba hatoló, az ott elnyelődő és részben visszaszóródó fény (hullámhossztól függő) mennyisége határozza meg.
A lefőzött kávé a ráeső fény legnagyobb részét elnyeli, ezért majdnem fekete; viszont nincsenek rajta felületi egyenetlenségek, ezért azt a keveset, amit nem nyel el, szabályosan veri vissza, vagyis a felülete fényes.
A kávéhab vékonyfalú, gömbfelület alakú buborékocskái összevissza tükrözik, szórják a fényt, méghozzá annak hullámhosszától (színétől) lényegében függetlenül. A hab azért lesz krémszínű és nem fehér (vagy a megvilágító fény színével azonos), mert a buborékhalmazban össze-vissza verődő fény egy része áthalad a buborékok falán, s eközben mégis elnyelődik belőle egy kevés.
Statisztika:
53 dolgozat érkezett. 3 pontot kapott: Eper Miklós, Hegyi 555 Anna, Kasperkievicz Bence, Kékesi Balázs, Kontra Bence, Mezősi Máté, Nagy Gergely, Nagy Kartal, Putti Krisztián, Virágh Anna. 2 pontot kapott: Berczi Benjámin, Büki Máté, Csoma Viktor, Demeter Dániel, Gyomlai Imre, Hegedűs Gergő, Horváth András, Kling Anna, Kling József, Lauer Máté, Nagy 119 Dóra, Varga 996 Edvárd, Vitályos Márton. 1 pontot kapott: 19 versenyző. 0 pontot kapott: 10 versenyző. Nem versenyszerű: 1 dolgozat.
A KöMaL 2013. áprilisi fizika feladatai