A G. 729. feladat (2021. január) |
G. 729. Ha az olvasztott zsírt egy edényben kihűlni hagyjuk, jól megfigyelhető, hogy a megfagyott zsír felülete kráterszerű lesz, a perem mentén szabályos karima képződik. Miért?
(3 pont)
A beküldési határidő 2021. február 18-án LEJÁRT.
Megoldás. Az olvasztott zsír hűlésekor nem történik egy bizonyos hőmérséklethez köthető halmazállapot-változás, hanem fokozatosan dermed meg a zsír, miközben a sűrűsége egyre kisebb lesz. A zsír dermedése az edény szélénél gyorsabb, mint a közepénél, tehát a zsír pereme előbb szilárdul meg, mint a közepe. Az edény közepénél a megdermedő zsír térfogata, (sűrűsége) csak úgy tud csökkenni, ha a felszíne lesüllyed, mintegy behorpad.
Statisztika:
40 dolgozat érkezett. 3 pontot kapott: Bacsó Dániel, Beke Botond, Bogdán Benedek, Jeszenői Sára, Kovács Barnabás, Kovács Dorina , Láng Erik, Medveczki Gábor József, Schneider Dávid, Sebestyén József Tas, Szanyi Attila, Szitka Virág, Vig Zsófia, Waldhauser Miklós. 2 pontot kapott: Cynolter Dorottya, Dobronyi Benedek, Hegedűs Máté Miklós, Jeney Zsolt, Marozsi Lenke Sára, Novák Péter. 1 pontot kapott: 6 versenyző. 0 pontot kapott: 14 versenyző.
A KöMaL 2021. januári fizika feladatai