![]() |
A G. 777. feladat (2022. április) |
G. 777. Szobahőmérsékletű presszókávét ,,felgőzöléssel'' szeretnénk felmelegíteni. Becsüljük meg, hogy mennyit romlik eközben a kávé ,,minősége'', vagyis a töménysége!
(4 pont)
A beküldési határidő 2022. május 16-án LEJÁRT.
Megoldás. A kávé optimális hőmérséklete 65-70∘C, ez körülbelül az a hőfok, amit az ember még nem érez ihatatlanul forrónak. Számoljunk mondjuk úgy, hogy m tömegű, 20∘C-os vizet szeretnénk Δm tömegű, 100∘C-os gőz lecsapódásával és lehűlésével 70∘C-os vízzé alakítani. A kalorimetrikus egyenlet:
mcvíz(70∘C−20∘C)=ΔmLvíz+Δmcvíz(100∘C−70∘C).
(cvíz=4,18 kJkgK a víz fajhője, Lvíz=2256kJkg pedig a víz forráshője, azaz a vízgőz lecsapódási hője.) Ezek szerint
Δmm≈4,2⋅502256+4,2⋅30 ≈0,09,
vagyis a kávéban lévő víz mennyisége 9%-kal nő, a kávé töménysége tehát kb. 9%-kal csökken. Ha a kávé ,,minőségét'' a töménységgel mérjük (nyilván más paraméterek is szerepet játszanak), akkor azt mondhatjuk, hogy a felgőzölés során a minőség majdnem 10 százalékkal romlik.
Statisztika:
18 dolgozat érkezett. 4 pontot kapott: Biró Kata, Bocor Gergely, Csilling Dániel, Fehérvári Donát, Hruby Laura, Klement Tamás, Richlik Márton, Sós Ádám. 3 pontot kapott: Kiss 668 Benedek, Kiss 987 Barnabás, Merics Vilmos, Sütő Áron, Toplak Ágnes. 2 pontot kapott: 1 versenyző. 1 pontot kapott: 2 versenyző.
A KöMaL 2022. áprilisi fizika feladatai
|