Loading [MathJax]/jax/output/HTML-CSS/jax.js
Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A G. 777. feladat (2022. április)

G. 777. Szobahőmérsékletű presszókávét ,,felgőzöléssel'' szeretnénk felmelegíteni. Becsüljük meg, hogy mennyit romlik eközben a kávé ,,minősége'', vagyis a töménysége!

(4 pont)

A beküldési határidő 2022. május 16-án LEJÁRT.


Megoldás. A kávé optimális hőmérséklete 65-70C, ez körülbelül az a hőfok, amit az ember még nem érez ihatatlanul forrónak. Számoljunk mondjuk úgy, hogy m tömegű, 20C-os vizet szeretnénk Δm tömegű, 100C-os gőz lecsapódásával és lehűlésével 70C-os vízzé alakítani. A kalorimetrikus egyenlet:

mcvíz(70C20C)=ΔmLvíz+Δmcvíz(100C70C).

(cvíz=4,18 kJkgK a víz fajhője, Lvíz=2256kJkg pedig a víz forráshője, azaz a vízgőz lecsapódási hője.) Ezek szerint

Δmm4,2502256+4,230 0,09,

vagyis a kávéban lévő víz mennyisége 9%-kal nő, a kávé töménysége tehát kb. 9%-kal csökken. Ha a kávé ,,minőségét'' a töménységgel mérjük (nyilván más paraméterek is szerepet játszanak), akkor azt mondhatjuk, hogy a felgőzölés során a minőség majdnem 10 százalékkal romlik.


Statisztika:

18 dolgozat érkezett.
4 pontot kapott:Biró Kata, Bocor Gergely, Csilling Dániel, Fehérvári Donát, Hruby Laura, Klement Tamás, Richlik Márton, Sós Ádám.
3 pontot kapott:Kiss 668 Benedek, Kiss 987 Barnabás, Merics Vilmos, Sütő Áron, Toplak Ágnes.
2 pontot kapott:1 versenyző.
1 pontot kapott:2 versenyző.

A KöMaL 2022. áprilisi fizika feladatai