Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A KöMaL 2007. decemberi fizika feladatai

Kérjük, ha még nem tetted meg, olvasd el a versenykiírást.

Kedves Versenyzőnk!

A járvány miatt a saját és családtagjaid egészsége érdekében is kérjük, hogy minden megoldásodat az Elektronikus Munkafüzetben küldd be. Postára ne menj. Bizonytalan, hogy javítóink mikor tudják átvenni a papíron küldött megoldásokat, emiatt a postán küldött dolgozatok javítása elhúzódik — beleértve a februári feladatokra érkezett megoldásokat is.

Ha eddig nem tetted, tanuld meg a TeX rendszer használatát, amellyel honlapunkon közvetlenül megszerkesztheted és beküldheted a megoldásodat, vagy pedig használj szöveg- és képletszerkesztőt és a végeredményt — lehetőleg PDF-ben elmentve — töltsd fel.

A rendkívüli helyzetre tekintettel szkennelt vagy fényképezett kézírást is elfogadunk. Ügyelj arra, hogy a kép jól olvasható legyen, és a felbontás ne legyen se túl nagy, se túl alacsony. Ha fényképezel, érdemes több képet készíteni szórt (természetes) fénynél, és a legjobban sikerült képet használni. A képet fordítsd álló helyzetbe, a szélét vágd körbe, hogy csak a megoldás maradjon a képen, végül méretezd át. Egy A4-es lapot kb. 1400x2000 méretű JPEG képként érdemes feltölteni, így a fájl mérete sem lesz 1 megabájtnál nagyobb. Ezután töltsd fel a megoldásod.

Fényképek feldolgozására sokféle képmanipuláló programot és telefonos applikációt használhatsz (GIMP, Google Photo, Snapseed stb.).


Feladat típusok elrejtése/megmutatása:


M-jelű feladatok

A beküldési határidő 2008. január 11-én LEJÁRT.


M. 283. Mérjük meg a betöltött víz tömegének függvényében, hogy mekkora szöggel forgathatjuk el a legkisebb éle körül az asztalon álló gyümölcslés dobozt úgy, hogy elengedve visszatérjen az eredeti helyzetébe!

Közli: Simon Péter, Pécs

(6 pont)

statisztika


P-jelű feladatok

A beküldési határidő 2008. január 11-én LEJÁRT.


P. 4023. Hosszabb, vagy rövidebb ideig tartana Magyarországon az év leghosszabb éjszakája, ha a Földnek nem lenne légköre?

Közli: Zagyva Tiborné, Baja

(3 pont)

statisztika


P. 4024. Az ábrán látható kapcsolásban az R3 ellenállásra jutó teljesítmény 15 W. Az árammérő 500 mA-t, a feszültségmérő 10 V-ot jelez. Mekkora az R1 és R3 ellenállások értéke? Mekkora az áramforrás feszültsége?

Közli: Zsigri Ferenc, Budapest

(3 pont)

statisztika


P. 4025. Kézi tükrünk egyik oldala sík-, másik oldala 30 cm fókusztávolságú homorú tükör. Arcunktól 15 cm-re tartva a síktükröt, észreveszünk egy pattanást. A tükröt megfordítva hányszor nagyobbnak látjuk a pattanást, ha a tükröt továbbra is 15 cm-re tartjuk az arcunktól?

Közli: Honyek Gyula, Budapest

(4 pont)

statisztika


P. 4026. Javier Sotomayor 1993-ban a spanyolországi Salamancában 245 cm-es magasugró világcsúcsot állított fel. Becsüljük meg az elrugaszkodás sebességét!

Közli: Láng Róbert, Balatonfüred

(4 pont)

statisztika


P. 4027. Héliummal töltött, lazán felfújt lufi térfogata megnő, ha a hideg utcáról a meleg szobába visszük. Valaki azt állítja, hogy ha megmérjük a lufira ható felhajtóerő növekedését, akkor ebből megbecsülhetjük a lufi által felvett hőt. Igaza van-e?

Közli: Radnai Gyula, Budapest

(4 pont)

statisztika


P. 4028. Egy régebbi 4 ütemű, 4 hengeres autómotor hengereinek belső átmérője 92 mm, a dugattyúk lökethossza is 92 mm. A munkaütem során a robbanótérben a teljes lökethosszra átlagosan 5,6.105 Pa túlnyomással számolhatunk. A főtengely üzemi fordulatszáma 4500 ford./perc. Mekkora a motor ,,elméleti teljesítménye''?

Közli: Légrádi Imre, Sopron

(5 pont)

statisztika


P. 4029. Vízszintes sínen súrlódásmentesen mozgó 2 kg tömegű test utoléri az előtte haladó, ugyanabból az anyagból készült 3 kg tömegű testet, és azzal rugalmatlanul ütközik. Az ütközés utáni közös sebesség 4 m/s. Az ütközés következtében az azonos hőmérsékletű és 0{,}5~\frac{\rm kJ}{\rm
kg\cdot {}^\circ\rm C} fajhőjű testek hőmérséklete megnőtt, igaz, hogy csak 0,006 oC-kal.

a) Mekkora sebességgel mozogtak a testek az ütközés előtt?

b) A kezdeti mechanikai energia hány százaléka növelte a testek belső energiáját?

Közli: Kotek László, Pécs

(4 pont)

statisztika


P. 4030. Egy kelet-nyugati irányba haladó egyenes útszakasztól 100 méterre délre található egy ház. A házban TV-t néz a tulajdonos. A TV jelét egy távoli átjátszó adó közvetíti, ami szintén valamerre délre van az úttól. Az átjátszó adó alapfrekvenciája 60 MHz. Amikor az úton egy távolsági autóbusz halad állandó sebességgel keletről nyugati irányba, a TV jelének intenzitása ingadozik. Amikor a busz éppen legközelebb van a házhoz, akkor az ingadozás üteme 2 Hz. Ha ettől a ponttól 200 méterre nyugatra halad el a busz, akkor a jel ingadozása időlegesen megszűnik. Mekkora a busz sebessége, és milyen irányban helyezkedik el az átjátszó adó?

Kunfalvi Rezső válogatóverseny, Budapest

(5 pont)

statisztika


P. 4031. Egy v=0{,}6\,c sebességű pozitron nyugalomban levő elektronnak ütközik, és szétsugárzás jön létre. Az egyik foton a pozitron eredeti mozgási irányára merőlegesen halad.

a) Milyen irányban repül ki a másik foton?

b) Hányszor nagyobb az egyik foton energiája a másikénál?

Varga István (1952-2007) feladata

(5 pont)

statisztika


P. 4032. Homogén fémkorongot forgatunk a középpontján átmenő, síkjára merőleges tengely körül egy olyan homogén mágneses térben, ahol az indukcióvektor a korong tengelyével párhuzamos. Ekkor a korong tengelye és a széle között általában feszültség indukálódik. Ha azonban elég ügyesen forgatjuk a korongot, mégsem keletkezik elektromos feszültség. Hogyan forgassuk, ha a korong helyén a mágneses indukció 10-8 T nagyságú?

Közli: Holics László, Budapest

(5 pont)

statisztika


A fizika gyakorlatok és feladatok megoldásait többféleképpen is beküldheted.

  • Megszerkesztheted vagy feltöltheted az Elektronikus munkafüzetben;
  • Elküldheted postán a szerkesztőség címére:
    KöMaL Szerkesztőség
    Budapest 112, Pf. 32.  1518.

(Az interneten keresztül történő beküldésről olvasd el tájékoztatónkat)