Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

OLIMPIAI LEVELEZŐ SZAKKÖR FIZIKÁBÓL

A (legalább részben megoldott) feladatok beküldhetők postán a KöMaL Szerkesztőségébe (1117 Bp., Pázmány Péter sétány 1/A) vagy elektronikus levélben a fizikus szerkesztőnek gnadig@komal.elte.hu. A beküldők postafordultával névre szóló választ kapnak az eredmény helyességéről, vagy arról, hogy hol hibáztak. Ha elakadtak, kis segítséget nyújtunk a továbblépéshez.

Az eredmény nem számít be semelyik pontversenybe vagy válogató versenybe, csak a felkészülést kívánja segíteni. Beküldési határidő nincs.

OL. 1. Egy m tömegű, R sugarú hengerré összetekert L hosszúságú (L R) papírszalagot elejtünk úgy, hogy a szalag végét mereven tartjuk. Mennyi idő alatt tekeredne ki a szalag, ha nem lenne közegellenállás? (Feltételezhetjük, hogy a tekercs középpontja csak függőlegesen mozog.)

OL. 2. Egy r sugarú, vízszintes tengelyű, rögzített hengerre felfűzünk egy R sugarú vékony abroncsot (R>r). Mekkora lesz a lengésideje, ha kicsit kitérítjük egyensúlyi helyzetéből? A súrlódás elegendően nagy ahhoz, hogy az abroncs ne csússzon meg a hengeren. Mekkora súrlódasi együttható elegendő, ha mondjuk R=2r, és 5o-os a lengés szögamplitúdója?